Oostpool, deze show heet arnhem

Posted by in Mensen | Music | On Stage | Show | Theater - (2 Comments)

2©gv (14)

Wie jarig is, trakteert! Toneelgroep Oostpool bestaat dit jaar zestig jaar en doet Arnhem de voorstelling Deze Show Heet Arnhem cadeau. Dit zijn mijn foto’s van de voorstelling op 9 november 2013 in de wijk de Hoogkamp in Arnhem. De regen kletterde op het dak van de tent, maar ondanks dat was het echt een feestje, Oostpool, bedankt!

2©gv (12)

In de lente van 2013 zijn theatermakers William Bakker (muziek), Sanne den Hartogh, Marcel Osterop, (acteurs) en Roeland Hofman (regie), allen gestoken in nette pakken en voorzien van een mooie slagroomtaart, er op uit gegaan om bij willekeurige mensen in Arnhem op visite te gaan. Onaangekondigd belden ze aan. In de Arnhemse wijken Klarendal, het Spijkerkwartier, Hoogkamp en Schuytgraaf. Een beetje zenuwachtig of er wel open gedaan zou worden en hoe er gereageerd zou worden, maar vooral benieuwd naar de levens van onbekenden. Ze zijn gesprekken aangegaan met alle soorten Arnhemmers, uit nieuwsgierigheid naar wat hen bezighoudt. Het werd de uitdaging om in zo’n eerste ontmoeting een gesprek te voeren dat over meer ging dan koetjes en kalfjes. Proberen de beleefdheden te overstijgen en iemand echt te leren kennen in een uur tijd. Iemand die tot dan toe een onbekende was. Zoals op een willekeurige dag duizenden onbekenden aan je voorbij trekken, met elk hun eigen verhaal. Van deze gesprekken is een muziektheatervoorstelling gemaakt die in dezelfde vier wijken wordt gespeeld. Een voorstelling in de vorm van een stadionconcert, want de heren pakken flink uit, ook al staan ze in een tent. De verhalen van deze door toeval ontmoete Arnhemmers worden uitbundig bezongen. De teksten uit de interviews zijn omgezet tot liedteksten en zijn gebruikt in een muzikale trip van professionele herriemaker William Bakker.

2©gv (1)

2©gv (2)

2©gv (3)

2©gv (4)

2©gv (5)

2©gv (6)

2©gv (7)

2©gv (8)

2©gv (9)

2©gv (11)

2©gv (13)

2©gv (15)

2©gv (16)

2©gv (17)

2©gv (18)

2©gv (19)

2©gv (20)

2©gv (21)

2©gv (25)

2©gv (24)

2©gv (23)

2©gv (22)

2©gv (29)

3©gv

1 ©gv (3)

1©gv (6)

1 ©gv (2)

1©gv (5)

1 ©gv (1)

1©gv (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments on “Oostpool, deze show heet arnhem

 1. hester macrander

  Hallo Gerard,
  De kwaliteit van de foto’s verrast me. Dan bedoel ik de kleur, scherpte, détails. Heel sterk.
  Wat ik vaker jammer vind aan theaterfoto’s is de het lage standpunt. Veel is vanuit het kikkerperspectief (noodgedwongen) en dat werkt toch wat vreemd. De foto’s die je meer recht van voren hebt kunnen nemen werken voor mij sterker. (Marcel die tekent, Marcel met handdoek op hoofd, Sanne als de man uit Zuid die wegkijkt van de microfoon). Een hele mooie foto met laag standpunt vind ik Marcel met de bontmuts op, ook door de blauwige achtergrond.
  Die van de twee muzikanten zijn heel mooi, (mooi meisje is altijd fijn…), de schoenen/voeten op de kruk vind ik erg leuk! Daar spreekt ook nervositeit en kwetsbaarheid uit (leg ik erin, maar toch).
  De foto van William met bril is een ‘plat beeld’ (in theatertermen), maar ijzersterk.
  Favorieten: man die wegkijkt, voeten, bontmuts. Daarvan de favoriet die ik op zou hangen: de voeten.
  Een andere keer zal ik eens verder neuzen op je site. Overigens: zorgvuldige introductietekst ook. Erg leuk dat je dit doet.
  PS: De gedesillusioneerde man uit Schuytgraaf is de economiedocent van mijn dochter. Zo geeft hij ook les. Vreselijk. Wel een prachtig portret neergezet door Sanne.

  Reply
 2. Marcel Osterop

  Ik zie nu de prachtige foto’s die je hebt gemaakt van onze voorstelling “Deze show heet Arnhem”. Het doet me goed deze te zien.
  Het is alweer een jaar geleden dat we in onze enorme tent Arnhem doortrokken met de muziekvoorstelling. Nog steeds heb ik, en ik denk ook Sanne, William en Roeland er ontzettend goeie herinneringen aan. Al was het aan het eind van de tournee al behoorlijk koud in de tent.
  Groet van Marcel (een van de vier makers van Deze Show voor Oostpool)

  Reply