Let me tell you about the birds…


Vreemde vogels, hoe vaak wordt dat niet gezegd? Ik denk op zo’n moment wel eens aan de oude hit van Jewel Akens, “Let Me Tell You About The Birds And The Bees”. Over vogels is veel te vertellen, en ook te laten zien. Ze zijn vrijwel altijd een beetje overdreven. Eigenzinnige typetjes, vogels. Niet voor niks wordt over een vogelaar gezegd dat ‘hij ze ziet vliegen’ en dat is nog het minste. Vogels zijn balletdansers en danseressen. Artiesten. Spelen verstoppertje. Het zijn kunstenaars.
Ze hebben er alles voor over om een beetje op te vallen, indruk te maken, bijzonder te zijn. De grootlangtoon, ook wel lelieloper, laat zien dat je met enorm grote voeten over het water kunt lopen, alsof het de zee van Galilea is. De roerdomp en de korhaan/korhoen, het zijn ware showmasters.

Dan is er nog alle pracht en praal en kleur. Neem nou de kleuren van de troupant, ofwel de lilac-breasted roller: paars, blauw, lila, indigo, wit, zwart, zo enorm overdreven… Of de toeren van de slangenhalsvogel, ook wel de snakebird of African darter. Deze vogel vind het leuk om over de ruggen van schildpadden te lopen en vist niet zoals andere vogels. Nee dit schepsel loopt met alleen zijn hoofd en hals boven water door het water, prikt er een visje aan en wandelt terug naar zijn stekje om de vis te verorberen.Vogeltjes kijken, ik doe het ondanks alles graag.
In het Afrikaans se ons: “Ek is in die wolke”, kijk maar even mee.

 

Scroll to Top