Zachtaardige Reuzen


Ze hebben veel en mooie herinneringen en zijn ongelooflijk intelligent. Ze beschikken over een scala van gevoelens en emoties, van intens verdriet tot vreugde grenzend aan opgetogenheid, evenals empathie en prachtige zelfbewustzijn. Olifanten zijn zorgzame familiedieren. Het zijn de grootste landdieren ter wereld en eten de godganse dag om dat enorme lijf te onderhouden. Grote hoeveelheden gras, twijgen, bladeren, vruchten en schors worden naar binnen geslurft.

Elk jaar weer is 12 augustus de “wereld dag van de olifant”, het is een internationale olifantendag. Het doel van deze dag is bewustwording en delen van kennis over deze edele reuzen. Afrikaanse olifanten staan als “Kwetsbaar” en Aziatische olifanten als “Bedreigd” op de Rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN (International Union for Conservation of Nature, internationale unie). Volgens schattingen zijn er nog ongeveer 400.000 Afrikaanse olifanten en 40.000 Aziatische olifanten, al wordt daarbij aangetekend dat deze aantallen aan de hoge kant zijn. De straatwaarde van ivoor is naar het schijnt, nu hoger dan de waarde van goud. De vraag naar ivoor, het hoogst in China, leidt tot illegale stroperij van zowel Afrikaanse en Aziatische olifanten. Het stropen van Afrikaanse olifanten heeft veel weg van een epidemie. Ivoor, vlees, leer en lichaamsdelen, en de illegale handel daarvan brengen olifanten steeds meer in gevaar. Olifanten zijn bewonderenswaardig. Dat komt voor mij ten dele omdat zij beschikken over wat ik zie als de mooiste menselijke eigenschappen. Tegelijkertijd worden ze soms behandeld en tentoongesteld op een manier die het slechtste van het menselijk soort laat zien. Een stukje olifant als briefopener, van ivoor, een paraplubak, van een voet.

Werelddag van de olifant is een mooi moment om meer over deze geweldige dieren te leren en na te denken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat ze net als mammoet uitsterven. Indrukwekkende reuzen, zorgzame ouders en ondeugende jongeren. Vaak zo stoer, zoals gezegd bijzonder intelligent, het grootste landdier ter wereld, maar geen partij voor stropers die met automatische wapens illegaal op olifanten jagen. Veel te mooi om te eindigen als gebruiksvoorwerp. Veel te mooi om slechts een herinnering te zijn.

Scroll to Top